Het is kanker. Wat nu?
Hoewel het traject voor iedereen anders loopt, zijn er emoties en ervaringen die bijna alle kankerpatienten delen, ongeacht het type kanker of het type behandeling dat ze krijgen. En terwijl herkenbaarheid de grootste steun is voor de kankerpatient, is het niet voor iedereen makkelijk om over de ziekte te praten. Daarom nodigde Yamina Krossa van het VUB Yamina Krossa Fonds auteurs Silvia Brouwers en Tine Maenhout uit om een gratis podcast te maken, gebaseerd op hun pas verschenen boek ‘Het is kanker. Wat nu?’.
Ontdek de acht afleveringen hier en beluister ze gratis op Spotify, Apple Podcast of YouTube.
In deze 8 afleveringen praten Tine en Silvia open en oprecht met experts en ervaringsdeskundigen over thema’s die doorgaans moeilijk op tafel gelegd worden. Het gaat over angst, de dood, rollercoasters en chemotherapie… maar ook over hoop, de liefdevolle ondersteuning van mensen uit de omgeving en levenslust.
Silvia en Tine praten over kanker op een warme en laagdrempelige manier zodat de podcast ondersteunend is voor iedereen die zelf of in de dichte omgeving met kanker te maken krijgt.
-
Afl. 1 - De diagnose luidt kanker. Wat nu?
Je voelt in je lichaam dat er iets niet naar behoren functioneert. Heb blijkt kanker te zijn. Wat nu? Je moet de rollercoaster op. En die lijkt wel oneindig. Gelukkig duiken er tussen de honderden emoties af en toe warme momenten van levenslust op.
Met Sofie Goemaere, ervaringsdeskundige -
Afl. 2 - Kanker maakt me bang. Wat nu?
Wanneer een kankerdiagnose valt klopt in angst in vele vormen aan: voor, tijdens en nog lang na de laatste behandeling. Gelukkig zijn er handvaten om met die angst om te gaan.
Met Sofie Engels, oncopsycholoog Jessa Ziekenhuis -
Afl. 3 - Kanker schudt mijn omgeving. Wat nu?
Iedereen rondom de kankerpatiënt wordt mee geschud wanneer de diagnose valt. Hoe ga je als partner, kind, vriend, collega, om met de ziekte? Hoe belangrijk is het netwerk en vooral: wat zijn de waardevolle dingen die je voor elkaar kan doen?
Met Yamina Krossa, oprichter VUB Yamina Krossa Fonds -
Afl. 4 - Fuck, chemo. Wat nu?
Chemotherapie is pittig. Wat doet het eigenlijk precies met je hoofd en je lijf en waarom is een chemotherapietraject voor iedereen anders?
Met Karina Hoolants, verpleegkundige op de dienst oncologie van UZ Brussel -
Afl. 5 - Kanker put lichaam en geest uit. Wat nu?
Een tocht door Kankerland loopt vaak langs platgetreden paden. Maar welke mogelijkheden zijn er naast het aanbod in de bekende omgeving van het ziekenhuis om jezelf tijdens een behandeling te ondersteunen. En welke brillen kan je eigenlijk allemaal opzetten om naar kanker te kijken?
Met Liesbeth Halewyck, KPNI-therapeut en orthomoleculair voedingsdeskundige -
Afl. 6 - Kanker, verlies en rouw. Wat nu?
Tijdens een tocht door Kankerland word je altijd met verlies geconfronteerd. Soms neem je afscheid van een lichaamsdeel, dan weer eens van een visie op het leven of je wordt geconfronteerd met de dood. Hoe daar mee om te gaan?
Met Nick Celis, ervaringsdeskundige & Lieselot D’Hoest, levenseinde Doula -
Afl. 7 - Kanker, lichaam en intimiteit. Wat nu?
Een behandeling tegen kanker heeft impact op je lichaam. En daardoor vaak ook op je seksualiteit & intimiteit. Voor velen is het moeilijk om daarover te praten. Daarom zoeken we samen de juiste woorden.
Met Chloé De Bie, klinisch seksuologe & Marieke Colpaert, auteur van het boek ‘Op de tast’ -
Afl. 8 - Een nieuwe toekomst. Hoezo?
Wanneer kanker voor de deur staat, vertoeft de ziekte voor velen - ondanks de enorme impact die ze heeft - vaak in het gezelschap van een wolkje hoop omdat behandelingen effectiever worden en de kans op overleven groter wordt. Ook al zijn scenario’s slecht of is de toekomst wankel, er is bijna altijd iets om toch naar uit te kijken.
Met Prof. Dr. Damya Laoui, postdoctoraal onderzoeker kankervaccins & Kiana Pacolet, 17jaar en ervaringsdeskundige
Heb jij vragen over één van de afleveringen of wil je graag iets delen met ons?
Klik hier voor ons Cut the ‘crab’ forum of volg ons op Instagram & Facebook